Investícia do zlata II.

30. apríla 2021 Investovanie

Naposledy sme sa pozreli na fyzické vlastnosti zlata a dôvody jeho nákup. A čo likvidita zlata? U malých kúskov je výborná. Avšak z hľadiska investora si predstavte, že máte zbytočného pol milióna v zlate (nami spomínaná tehlička 27,20 x 9,45 x 5,15 cm) a z dôvodu nečakanej udalosti potrebujete napr. 50 000 euro. Myslíte si, že takú zlatú tehlu predáte len tak v záložni? Asi ťažko. Likvidita zlatých tehál je problematická. Hlavne tých väčších. Iste, ak máte zlomkové zlato, situácia je odlišná, ale musíte počítať s tým, že výkupné ceny sa u rôznych obchodníkov u zlomkového zlata dosť líšia. Ďalšia vec sú zlaté šperky a mince. Tie môžu mať zberateľskú alebo numizmatickú hodnotu, ktorá môže byť značne odlišná od samotnej ceny zlata. Preto ak kupujete zlato iba ako investičný nástroj, vyhnite sa zberateľským a umeleckým predmetom, ak im nerozumiete. Môžete dosť zarobiť ale aj dosť prerobiť.

Pri fyzickom zlate nezabúdajte, že pri predaji si kupujúci zlato overuje. Navyše ak vlastníte fyzické zlato, potrebujete ho zabezpečiť, buď v trezore v banke, alebo doma. K tomu potrebujete alarm a poistenie, lebo čo keby… Nehovoriac o tom, že v prípade fyzického zlata hrozia rôzne podvody. Istým riešením je kúpa investičného fyzického zlata priamo od autorizovanej mincovne a to aj s uznávaným certifikátom a v zapečatenom obale. Ak obal odpečatíte, musíte opäť počítať s overovaním pravosti zlata. Pri väčších kusoch treba zabezpečiť autorizované overenie, RTG, kontrolný vrt, kontrolu hustoty a rýdzosti…

Dúfam, že chápete, že nákup „tehličky“ z internetu nie je veľmi múdrym riešením. Podvodníci vytvoria jadro tehly zo zmesi kovov, ktorá po pozlatení má navonok rovnakú hustotu ako pravé zlato. Kvalitní falšovatelia používajú jadro falošnej tehličky z Volfrámu. V Číne existujú celé továrne, ktoré predávajú za smiešne sumy výrobky a mince ktoré sú „gold-like“. Oficiálne nepredávajú zlato, takže sú kryté. Tí, čo ich od nich výrobky kupujú a predávajú potom po celom svete, už tento „problém“ neriešia.

(Pokračovanie nabudúce).

Mohlo by vás zaujímať