Investícia do zlata III.

5. mája 2021 Investovanie

Minule sme sa pozreli na nástrahy fyzického vlastníctva zlata, ktoré je považované za uchovávateľa hodnoty z dlhodobého hľadiska. Sú aj iné možnosti investovania do zlata? Odpoveď je áno a nižšie môžete nájsť najbežnejšie z nich.

  1. akcie „zlatých spoločností“ sú jednoducho akcie tých firiem, ktoré vytvárajú zisk hľadaním, ťažením a spracovaním zlata, prípadne jeho predajom. Vždy, keď rastie cena zlata, rastie nahor aj cena akcií „zlatých spoločností“. A nezabúdajte na divideny.
  2. ETF (Exchange-traded funds)sú fondy, ktoré sú voľne obchodovateľné na burze. Na rozdiel od klasických fondov je možné si ich akcie veľmi ľahko zakúpiť, poplatky sú oveľa nižšie a sú vhodné aj pre najmenších investorov. ETF sa môžu zamerať na rôzne nástroje, sú však aj špecializované ETF a to priamo na zlato. Tie sa niekedy nazývajú aj ETC(Exchange Traded Commodities). Ako ETC sa niekedy nazývajú aj tituly, ktoré sa venujú komoditám a sú ponúkané cez ETF. Výhodou ETF je okrem minimálnych vstupných poplatkov s porovnaní s podielovými fondmi aj ich zväčša vyšší rast (obchodujú s pákou 2x až 3x) , vysoká likvidita (predať akcie ETF môžete prakticky okamžite, vystúpiť z podielového fondu trvá dni), jednoduchosť a diverzifikácia.
  3. CDF (Contracts for Difference), alebo kontrakty na rozdiel. Je to inštrument, pomocou ktorého môžete špekulovať na vývoj ceny zlata (alebo inej komodity). V tomto prípade tiež nevlastníte zlato fyzicky, avšak uzatvárate kontrakt na jeho budúcu cenu a podľa toho, či zlato rastie alebo klesá, musí jedna alebo druhá strana doplatiť rozdiel. Ak čakáte, že cena zlata porastie otvárate nákupnú pozíciu – tzv. Long, ak očakávate pokles otvárate si tzv. Short, alebo predajnú pozíciu. Je to pákový nástroj, čiže môžete obchodovať s oveľa väčším objemom, než je Váš kapitál. Môžete mať veľký zisk ale aj stratu, preto je toto inštrument pre znalcov a odborníkov, alebo pre dobrodružné povahy.
Mohlo by vás zaujímať