Investícia do zlata I.

24. apríla 2021 Investovanie

Celé tisícročia používa ľudstvo zlato ako nástroj na uchovanie hodnoty a ako nástroj obchodu. Zlato nepodlieha korózií, dobre sa tvaruje, je výborným elektrickým vodičom a prináša isté estetické uspokojenie. Hustota zlata je vysoká, kocka zo zlata je trikrát tak ťažšia ako železná kocka toho istého objemu.

Zlaté mince bývali v obehu skutočne stáročia pred príchodom modernej fiat meny. Ešte v minulom storočí existovalo niečo, čo sa nazývalo zlatý štandard, kedy bola hodnota meny previazaná na zlato v rezervách centrálnych bánk. To už je však minulosť.

Treba si uvedomiť, že zlato je hlavne uchovávateľ hodnoty v dlhodobom horizonte. Samo o sebe negeneruje príjem a ani zisk, to dokážu investície do akcií, podielových fondov, realít a pod. Z krátkodobého alebo strednodobého horizontu môžeme na zlate dokonca prerobiť. Preto si najbohatší ľudia ukladajú v zlate max. 15% majetku (na Slovensku 20%). Navyše, vždy sa môže počas krízy objaviť zákon, podobný príkazu prezidenta č. 6102, ktorým F. D. Roosevelt v roku 1933 urobil vlastníctvo zlata bežnými občanmi protizákonným. Zlato nútene vykúpil za 20 USD za uncu a následne zdvihol jeho cenu za 35 USD. Niektorí môžu tvrdiť, že nežijeme v USA ale v EÚ…

Bežní ľudia si predstavujú investíciu do zlata ako kúpu zlatej tehly. Nič nie je vzdialenejšie od pravdy. Môžete si skutočne kúpiť zlaté investičné mince, rôzne formy investičného zlata a odliatkov s certifikátom od rôznych mincovní, no kúpa fyzického zlata predstavuje náklady. Subjekty predávajúce zlato si k jeho aktuálnej cene pripočítavajú náklady na spracovanie, fyzickú distribúciu a pod. Len pre zaujímavosť, zlatá tehla, ktorá by bola dlhá 27,20 cm, široká 9,45 cm a vysoká  5,15 cm by vážila 12,4 kg, čo je 400 trójskych uncií. Z vyššie uvedeného vyplýva, že filmy kde si zlodeji prehadzujú ukradnuté zlaté tehly sú nezmysel. Žonglujte s 12 kg „tehličkou“…  A teraz si spočítajte cenu takej tehličky. K dnešnému dňu cca 580 000 euro (bez poplatkov za spracovanie, razbu alebo odliatie).

(Pokračovanie nabudúce)

Mohlo by vás zaujímať