Investície do diamantov I

11. mája 2021 Investovanie

Už sme si hovorili o investíciách do zlata (fyzického alebo derivátov). Sú však aj iné možnosti investovania do komodít, hlavne pre tých, ktorí majú záujme o investície do fyzických komodít. Sú to napríklad diamanty, obľúbené od pradávna. Diamanty nekorodujú, nelámu sa, nepodliehajú opotrebovaniu a zachovávajú si cenu. Od roku 2012 sú však investície do diamantov možné aj cez ETF fondy, alebo do akcií ťažobných, spracovateľských a distribučných spoločností. Podobne ako u zlata. Poďme sa však pozrieť na investície do diamantov vo fyzickej podobe.

V nadobúdaní a skladovaní fyzických diamantov čelíme podobným výzvam ako u fyzického zlata, t. j. spracovanie, distribúcia, zabezpečenie proti podvodom, krádežiam, poistenie a pod. Nezabúdajte, že od roku 1950 je v podstate možné vyrobiť syntetický diamant so žiadúcim zložením a farbou až do veľkosti cca 1 cm. Seriózne výrobné spoločnosti svoje syntetické diamanty označujú sériovým číslom, ale niektoré nie. Výroba diamantov je vždy lacnejšia ako ich ťažba v prírodnej podobe a preto sú syntetické lacnejšie ako prírodné (hoci je výroba stále finančne náročná, hlavne vzhľadom na množstvo potrebnej energie). Aj neoznačený syntetický diamant je možné zväčša identifikovať pomocou neprirodzeného vzoru alebo reziduálnych chemických častíc, ale toto overovanie je dosť drahé a nie vždy do je možné alebo úspešné. Výroba diamantov je totiž niekedy niečo ako alchýmia a výsledný produkt nemusí byť možné rozoznať od prírodného diamantu. Ak teda kupujete fyzické diamanty, vždy len u autorizovanej aukčnej spoločnosti s certifikátom originality a pôvodu. Certifikáty pôvodu sú nutné aj kvôli tomu, že rôzne zločinecké a diktátorské režimy zarábajú na svoju činnosť vďaka tzv. „krvavým diamantom“. Kúpou takýchto diamantov by sme sa mohli dostať do problémov so zákonom.

Pri investovaní do diamantov je teda nutné poznať viac faktorov ako pri investovaní do zlata. Tu nerozhoduje len hmotnosť (zväčša uvádzaná v karátoch), ale aj farba, pôvod, čistota, výbrus, a podobne. U diamantov so zaujímavou históriou alebo u raritne sa vyskytujúcich typov môže byť cena úplne odlišná, než je bežná na trhu. Investor do diamantov musí poznať obrovský rozsah faktorov. V druhej časti si o nich povieme niečo viac.

(Pokračovanie nabudúce).

 

Mohlo by vás zaujímať