Investícia do diamantov II

17. mája 2021 Investovanie

Minule sme si povedali, že fyzické diamanty sú jedna z obľúbených fyzických komodít. Slúžia ako ochrana pred infláciou, podobne ako zlato, striebro, či reality. A tiež už vieme, že investície do diamantov vyžadujú väčšie znalosti ako investície do zlata.

Úplne na začiatok sa musí investor naučiť tzv. 4 céčka. Výraz je z angličtiny, kde 4 C’s of Diamonds používajú pri označovaní kvality diamantov. Skratka znamená Cut, Color, Clarity and Carat:

  1. Cut (výbrus) je veľmi dôležitý faktor pri určovaní ceny a kvality finálneho diamantu. Dva rovnaké prírodné diamanty s rovnakou hmotnosťou, čistotou a váhou sa môžu po vybrúsení výrazne líšiť cenou. Niektoré výbrusy sa špecializujú viac na zachovanie max. váhy v karátoch, iné na to aby bol výsledný brus schopný vytvárať čo najkrajší lesk. Zlý výbrus, matný výbrus a pod. dokážu zraziť cenu pôvodne veľmi sľubného diamantu.
  2. Color (farba) sa určuje podľa stupnice rôznych stupníc, napr. GIA. Čím je viac biely (bezfarebný) tým je cennejší. Stupeň D je najviac bezfarebný diamant. Stupeň Z obsahuje jasne žltý alebo hnedý odtieň. Paradoxne, existujú diamanty, ktoré sú vzácne práve kvôli svojej výrazne netypickej farbe (nie žlté alebo hnedé „znečistenie“). Ich cena je však stanovovaná osobitným faktorom kvôli vzácnosti.
  3. Clarity (čistota/čírosť) je ďalší faktor. Čím je diamant čírejší, tým je cennejší. FL je stupeň najčistejší podľa klasifikácie GIA. Dôležitá je čista zvonka, zvnútra, škvrny a pod.
  4. Carat (váha v karátoch) je najjednoduchšia kategória. Táto hmotnostná jednotka sa používa v klenotníctve. Odvodzuje sa od plodov rohovníka obyčajného (svätojánsky chlieb), ktoré majú takmer vždy rovnakú hmotnosť, asi 0,2 g a v staroveku ich používali na váženie zlata a striebra.

Samozrejme 4 Cčka sú komplexnou sústavou. Existujú rôzne grafy  a vzorce ako sa jednotlivé kategórie podpisujú na výslednej cene. Aby ste sa vyhli omylom, nechajte si radšej vždy poradiť odborníkom.

Mohlo by vás zaujímať