Výhody investovania do komerčných nehnuteľností

12. apríla 2021 Investovanie

V predošlej časti sme si hovorili o typoch komerčných nehnuteľností. Dnes sa pozrieme na to, aký z nich môžeme mať prospech ako investori.

  1. Vyšší príjem. To platí hlavne pre postkomunistické krajiny, kde si ľudia prenajímajú nehnuteľnosti na bývanie oveľa menej ako na západe. U nás sa viac prenajímajú práve komerčné nehnuteľnosti a tie Vám dokážu zabezpečiť aj vyšší a spoľahlivejší príjem. A ak v administratívnej budove zostane pár kancelárií neobsadených, je to pre investora oveľa menší problém, ak mu v obytnom bloku zostane neobsadených niekoľko nájomných bytov. Hádajte, pre koho by to bol vážnejší finančný problém.
  2. Nižšia konkurencia. Nie každý má dostatočný kapitál, aby podnikal v komerčných nehnuteľnostiach, zato prenajímateľov jedného bytu niekde v paneláku, takých je mnoho. Koľko ľudí však môže ponúknuť kvalitné obchodné prevádzky, či skladové priestory?
  3. Obchodné vzťahy. Ak prenajímate obchodné prevádzky, sklady, kancelárie a pod., môžete nadviazať s nájomníkmi ďalšie obchodné partnerstvá. Niektorí Vám môžu dodať služby a tovary ako tzv. barter, ktorý bude pre obe strany výhodný. Môžete tiež prepojiť svoje obchodné záujmy a rozšíriť obchod do ďalších sfér. Všetko závisí len od kvality Vašich vyjednávacích schopností.
  4. Obmedzené prevádzkové hodiny. Pri prevádzke komerčných prevádzok platí – i keď nie vždy – že po zatvorení obchodov alebo kancelárií máte prázdnu budovu. To kladie menšie nároky na obslužný personál, ako aj na psychiku prevádzkovateľa, ktorý musí mimo prevádzkových hodín riešiť menej problémov.
Mohlo by vás zaujímať