Trendy v realitnom businesse v roku 2021

18. apríla 2021 Biznis

Minulý rok pandémie bol veľmi náročný vo všetkých smeroch života a podnikania. Realitný business nevynímajúc, no napriek pandémii, nezamestnanosti, rastu verejného dlhu v takmer všetkých štátoch sveta, napriek tomu sa ako v USA aj u nás cena nehnuteľností zvýšila.

Aj keď je náš lokálny realitný trh špecifický, patríme medzi štáty, kde nehnuteľnosti neustále stúpajú na cene. Analytici tvrdia, že je to kvôli veľkým komplikáciám pri stavebných konaniach, neflexibilným územným plánom a pod. V kvalite stavebnej legislatívy platíme dlhodobo na do poslednej štvrtiny štátov sveta. Určitý nezanedbateľný vplyv na stúpajúce ceny a neustále neukojený dopyt má aj to, že u nás – na rozdiel od západných krajín – nemáme rozvinutý realitný trh v oblasti prenájmu nehnuteľností na bývanie. A túžbou Slovákov je už dlhodobo nehnuteľnosť vlastniť, nie si ju prenajímať. Zo sociologického, ekonomického a legislatívneho hľadiska je to vlastne aj pochopiteľné. Nesmieme zabúdať na dlhodobý trend presunu obyvateľstva do miest, takže bytov v mestách nebude asi nikdy dosť. Navyše sme stále na populačnej špičke „husákových detí“.

Iné je to v oblasti komerčných nehnuteľností. Tie utrpeli, ale nie až tak ako sa očakávalo. Z globálneho hľadiska zažívajú dokonca mierny rast a očakáva sa ich plné zotavenie do konca roku 2021. Na komerčné reality však treba hľadieť diverzifikovane. Zatiaľ čo kancelárske priestory, či maloobchodné prevádzky sú stále ešte v defenzíve, zatiaľ čo sklady letia nahor vďaka rozvoju e-commerce. Čo si ľudia kvôli karanténe nekúpia v kamennej prevádzke, to si skrátka kúpia cez internet. Logistika, kuriéri, obchodné siete, skrátka tí všetci potrebujú sklady, sklady a sklady. Z dlhodobého hľadiska je však realita vždy tá najbezpečnejšia investícia. A netreba zabúdať, že po každej recesii a kríze prichádza boom a rast, čiže zisk.

Mohlo by vás zaujímať