Koľko potrebuje človek na to aby bol šťastný ?

2. januára 2018 Biznis

Položili ste si už niekedy podobnú otázku, máte pred sebou nejaké číslo koľko by to malo byť?  Ak nie možno vám pomôže tip od pána Deatona, nositeľa Nobelovej ceny, ekonóma, ktorý tvrdí, že človek by mal žiť bezstarostný život pri ročnom plate 61.000 Euro, teda „pouhých“ 5083 Euro mesačne. A je to tu, koľkí z vás sa môžu pýšiť takýmto príjmom ?

Viac znamená naozaj aj viac šťastia?

Takmer žiadna otázka nás netrápi viac ako  vzťah medzi bohatstvom a spokojnosťou. V každodennom živote málo čo ženie ľudí tak ako otázka v spojení peniaze – šťastie. Koľko potrebujem, aby som bol trvale šťastný? Budem šťastnejší keď sa mi zvýši plat? Sú bohatí ľudia naozaj šťastnejší? Alebo by sme nemali pripisovať mamone taký význam? Z histórie a najmä konzumnej súčasnosti vieme, že sila peňazí je väčšia, než by sme si chceli pripustiť a viac je žiaľ naozaj viac.

Peniaze dávajú viac slobody

Viac peňazí rovná sa viac slobody a teda možnosť žiť život podľa vlastných predstáv. Kto by si toto neprial. Dostatok financií ponúka možnosť realizovať svoje sny, podnikať, cestovať, investovať atď. Avšak slobodu dosiahneme iba ak sme pánmi svojho času a nemusíme sa niečomu, alebo niekomu podriaďovať. Najideálnejšia z možností je stať sa investorom a časom si užívať plody investície, pokiaľ sa ukáže že bola správnou.

Vždy nespokojní

Treba myslieť aj na to, že sú medzi nami „veční nespokojenci“, ktorí aj keď dosiahnu svoje méty, alebo vlastnia hmotný majetok nie sú spokojní a teda ani šťastní. Do tejto skupiny môžu patriť napríklad dedičia bohatých rodičov.

Šťastní sú tí, ktorí sa dokážu radovať s maličkostí, nepotrebujú vlastniť celý svet a často krát do tejto skupiny patria ľudia, ktorí pochopili hodnoty života a vedia, že pokiaľ majú zdravie a lásku  majú aj šťastie.

Zaujímavé je, že Slovensko sa podľa analýzy OSN Happiness report v rebríčku najšťastnejších národov sveta ocitá na pomerne nízkej 46. priečke. Otázka je či by nás naozaj urobilo šťastnejšími len to ak by sme viac prosperovali.

Byť bohatým sa treba naučiť

Byť bohatý sa treba naozaj naučiť a bohatstvo neznamená iba mať veľa peňazí, ale bohatstvo musíme mať aj v sebe. A ak nevieme nakladať s malým bohatstvom, nebudeme to vedieť  ani s veľkými.

Podľa sociologičky Kusej „peniaze majú značný vplyv na šťastie človeka, a existuje pomerne silná súvislosť medzi výškou príjmu  a pocitom šťastia. Platí to najmä pre také krajiny akou je naša, kde byť chudobný znamená zažívať rôzne obmedzenia, nemať dostatočnú lekársku starostlivosť a teda  zhoršené zdravie a možno aj pocit vylúčenia zo slušného života.“ Lebo všeobecne platí fakt, ak máme uspokojené základné potreby, tak sme aj spokojnejší a iste, mnoho ľudí je aj šťastnejších.“

A na otázku  koľko naozaj potrebuje človek aby bol šťastný si naozaj musí zodpovedať každý sám.

Autorka: E.R.M.

Mohlo by vás zaujímať