Fenomén – zdieľaná ekonomika a jej výhody

7. novembra 2017 Biznis

Neviem ako vás, ale mňa „rajcuje fenomén zdieľanej “ ekonomiky. Dnes mladí ľudia nechcú byť „klasickými “ milionármi, netúžia po drahých domoch, autách, obrazoch, či  šperkoch. Toto všetko je lákavé, ale predstava aké náklady sú spojené s ich ochranou a  údržbou je už menej atraktívna.

Dnešní mladí sa „uskromnia“ s luxusnými dovolenkami, alebo len dovolenkami. Nechcú ani šetriť a ani vyhadzovať peniaze za potrebný servis, ktorý je neodlučiteľní so získaním majetku. Nemôžete si zadovážiť domy, následne ich prenajímať a nemať záhradníka, upratovačku atď. Alebo sa stanete otrokom svojich investícií a týždenne budete behať s kosačkou po trávniku a každý utorok s vedrom a metlou v ruke. Chcú žiť teraz a hneď investujú do zážitkov, cestovania, štúdia nových jazykov, prajú si žiť svoj bezstarostný „smart world“.

Čo je zdieľaná ekonomika a ako funguje

Zdieľaná ekonomika dnes už nie je iba o zdieľaní produktov a služieb. Je aj o výmene, spolupráci a prenájme. A to je trend dnešnej doby. Nielen móda sa opakuje a všetko čo tu už bolo príde znova, ani zdieľanie nie je nič nové pod slnkom.

Ľudia kedysi tiež intenzívne zdieľali. Vymieňali – bártrovali si výsledky svojej práce ku ktorej mali blízko. Jeden rád varil, iný rád tvoril. Takto sa mohol každý venovať veciam, ktoré ho bavili. 

Dôvody boli aj prozaické. Ľudia žili v menších anonymných komunitách a týmto spôsobom si mohli dovoliť dôverovať väčšiemu okruhu ľudí. A boli oveľa chudobnejší. Veď keď si každý môže dovoliť všetko, neexistuje dôvod na zdieľanie. Ten prichádza v situáciách, keď je niečo vzácne a teda môže to využívať viac ľudí.

Každý môže byť podnikateľom

Moderné internetové technológie prinášajú dnes obrovské možnosti. Aj obyčajný človek môže začať podnikať a to bez registrácií a následnej byrokracie. Stačí vlastniť niektorú z hnuteľných (auto, loď, bycikel, kosačku …), prípadne nehnuteľných (byt, dom) vecí, alebo niečo ovládať (cudzí jazyk, marketing, grafiku, štrikovanie…) a môže začať. Vyberie si niektorý s existujúcich portálov na ktoré sa prihlási, následne si stiahne ich aplikáciu a začína sa jeho nová, exotická kariéra bez šéfa.

Investujte do zdieľanej ekonomiky

Existujúcich platforiem k zdieľanej ekonomiky je len niekoľko desiatok a preto má táto trhlina na trhu potenciál rásť. Stačí vymyslieť niečo čo tu ešte nie je a veziete sa v modernom vlaku správnym smerom. Možností je stále dosť. Existuje zopár zvučných mien, ktoré zarezonujú skoro každému „digitálnemu“ človeku. Také najznámejšie je možno Airbnb, ktoré poteší cestovateľa, alebo Uber – platforma pre taxíky, tieto však zarmútia klasického podnikateľa. Vo svete nehnuteľnosti na Slovenskom trhu však existuje Benjamin’s investors Group, doména je www.benjaminsig.com a je to najjednoduchšia cesta ako profitovať z investovania do nehnuteľnosti. Ale ak Vás žiadna nová platforma neosloví, skúste speňažiť to v čom už ste dobrí teraz.

Autor ERM.

Mohlo by vás zaujímať