Omyly v investovaní

10. februára 2021 Biznis

Človek je tvor omylný a chybám sa nevyhýba ani v investovaní. Nehovoríme o chybám spôsobených zlou kalkuláciou, odhadom, či stratégiou, ale doslova banálnych a hlúpych. Niekomu však takéto omyly môžu priniesť aj pekné zisky. Problémy vznikajú hlavne vtedy, keď investujú ľudia, ktorí si nezistia žiadne informácie a nenechajú si poradiť odborníkom.

Najnovším takýmto omylom je nárast akcií spoločnosti Signal Advance. Hodnota 1 akcie mala 6. januára cenu 60 centov a 11. januára cenu 38,70 USD. Teda nárast 6 400%! Trhová cena firmy, ktorá bola pôvodne 55 mil. USD vyskočila na skoro 4 miliardy USD! Gratulujeme tomu, kto nakúpil lacno a zbohatol! Aktuálne sa jedna akcia obchoduje okolo 13,50 USD za akciu. Čo spôsobilo tento šialený nárast? Jeden tweet od Elona Muska: „Use Signal“.

Pre objasnenie problematiky je treba povedať, že Signal je alternatíva pre obľúbený komunikačný nástroj WhatsApp. Ten spustil vlnu nevôle svojich používateľov, keď zmenil zmluvné podmienky a začal zdieľať množstvo informácií o užívateľoch so svojim materským Facebookom. Voči obavám o stratu súkromia užívateľov Facebooku vystupuje Elon Musk roky, to je však iný príbeh.

Po jeho krátkom tweete sa obrovské množstvo drobných investorov rozhodlo využiť šancu a nakúpiť akcie firmy Signal. Bohužiaľ, komunikačnú platformu Signal prevádzkuje nadácia Signal Technology Foundation, ktorá funguje na báze dobrovoľných príspevkov a nemá žiadne akcie. Investori si to však neoverovali a nakúpili akcie firmy Signal Advance, ktorá nemá z komunikačnou platformou Signal nič spoločné.

Takéto omyly však nebývajú na Wall Street nič neobvyklé a väčšinou prinášajú veľký zisk tomu, kto na začiatku kúpi

lacno a stihne predať skôr, ako cena akcií poklesne. Signal Advance si však stále drží cenu oveľa vyššiu, než bola pôvodná, to je veľmi neobvyklé. Samozrejme z ceny 38,70 na dnešných 13,50 je výrazný pokles a ten kto kúpil na vrchole cenového ošiaľu asi oľutoval. Avšak obyčajne po objasnení omylu ceny takýchto akcií skončia tam, kde začali, to nie je príbeh Signal Advance.

Na budúce si pozrieme príbehy najznámejších omylov na Wall Street a prečo by ste investovanie mali prenechať odborníkom.

Mohlo by vás zaujímať