Kryptomeny – investovať a či radšej ruky preč

4. decembra 2017 Biznis

Vedeli ste, že na trhu je momentálne viac ako tisícka kryptomien? Začnime pekne od začiatku, čo to je kryptomena, ako funguje  a kde sa ňou dá platiť. Žijeme v digitálnom svete a bolo len otázkou času, že sa staneme užívateľmi  digitálneho platidla. Presnou  definíciou kryptomeny je –  že sa jedná o  digitálne platidlo, menu , ktoré je založené na tzv. kryptografii. Jej cieľom je zvýšiť bezpečnosť  platenia pri obchodovaní. A teda hlavnou funkciou kryptomeny je, že využíva  princípy kryptografie na vytvorenie distribuovanej, decentralizovanej a bezpečnej digitálnej meny.  Nuž to neznie  najhoršie.

Ako vznikla kryptomena

Prvá kryptomena,  s ktorou sa začalo obchodovať, bol Bitcoin a  bolo to  už v roku 2009, hneď potom ako bol vytvorený  prvý blok v blockchaine (reťaz blokov) a za jej autora sa považuje človek s prezývkou  Satoshi Nakamoto, je to jeho  pseudomeno, nereálna osoba, lebo ide pravdepobodne  o skupinu ľudí . Krátko po jej vzniku ju nasledovali ďalšie kryptomeny, medzi známejšie patrí Litcoin, Namecoin, Peercoin .  Ak porovnáme digitálnu menu s klasickou (USD, EUR, atď.), tak rozdiel je  hlavne v tom, že nikto nemôže  navýšiť počet peňazí v obehu, pre porovnanie  americký FED môže natlačiť toľko dolárov  koľko potrebuje . Aj toto mohla byť príčina jej vzniku.   V prípade Bitcoinu je počet daný na pevných 21 miliónov bitcoinov . Nech si každý zváži či je to pozitívne.

Kryptomeny nepoznajú hranice

Kryptomeny sa získavajú “ťažením” tzv. mining. To  v dekryptovaní šifier a komplikovaným porovnávaniam získaných výsledkov v rámci celej siete. Ak dôjde k nájdeniu, tzv. bloku s bitcoinami (počet bitcoinov v nájdenom bloku klesá úmerne podľa počtu ťažiteľov a času). Je nutné dešifrovať a porovnávať výsledky v komplikovanom algoritme a či všetko sedí ako má. Bitcoiny sa potom pripíšu človeku, ktorý túto dekryptovaciu operáciu vykonal. Toto je samozrejme veľmi zjednodušený opis. Takže celé je to  poriadna španielska dedina a ak ste úplný laik asi v tom budete mať aj  guláš. Jedno je isté kryptomeny nepoznajú hranice.  Aj to je dôvod, prečo každý deň získavajú na popularite no súčasne  riziko zostáva rovnako vysoké ako pri zavádzaní všetkých noviniek.

Kde sa dá s nimi platiť a zásadný rozdiel medzi nimi a peniazmi  ?

Kryptomenami sa už dá platiť po celom svete a to za veľmi nízke poplatky. Dôležité je aj, že zostáva zachovaná anonomyta a  transparentnosť.  Kryptomeny je možné aj „ťažiť“ čo v preklade znamená prenajímať výpočtový výkon počítača za peniaze , jednotky kryptomeny. Taktiež sú kryptomeny cieľom obchodovania a uchovávania hodnoty.

Pri „klasických“ peniazoch ako ich doteraz poznáme , banka ponúkne   účet, na ktorom bude mať svoje peniaze, pričom peniaze vlastní banka a klient ma  k ním len prístup. U Kryptomien je to naopak, užívateľ si „vytvorí“ vygeneruje dvojicu „kľúčov“ adries, a Bitcoinovej sieti iba oznámi svoju Bitcoinovú adresu, na ktorú si vie pripísať Bitcoiny a tým ich reálne vlastní.

No a ak by ste náhodou chceli nájsť banku, ktorá už s kryptomenami obchoduje, stačí navštíviť kamennú pobočku banky na Cypre, tá ako prvá obchoduje s Bitcoinom a poskytne vám aj platobnú kartu.  Rozhodnutie čo s ňou ďalej urobíte  je len na vás.

Ešte stále patria kryptomeny k „hop alebo trop“ investíciám, možnosť zhodnotenia majetku je príliš lákavé a adekvátne vysoké je aj riziko straty .

 

Autor :  Eva Rohrman Madová

Mohlo by vás zaujímať