Omyly v investovaní II.

17. februára 2021 Biznis

Minule sme si porozprávali ako jednoduchý omyl spôsobil nárast trhovej hodnoty firmy Signal Advance z 55 miliónov na skoro 4 miliardy USD. Všetko vďaka tomu, že si ľudia neoverujú základné dáta a neradia sa s odborníkmi.

Dnes si poďme pozrieť podobné omyly v histórií Wall Street, ktoré spôsobili raketové zbohatnutie niektorých šikovných ľudí, ktorí akcie nakúpili včas a stihli ich predať v tom správnom okamžiku.

Len pre krátke vysvetlenie: IPO znamená Initial Public Offering, po slovensky úvodná ponuka akcií, keď firma vstupuje na burzu a začína sa obchodovať s jej akciami verejne. Firma tak chce zväčša získať nový kapitál. Nie, že by predtým žiadne akcie nemala, ale obyčajne neboli voľne obchodovateľné na burze a dostupné pre širokú verejnosť. Ak sa na trh má dostať nejaký veľmi perspektívna firma, investori sú v očakávaní, celí natešení ako zbohatnú, keď cena akcií poletí nahor. To sa stalo aj v roku 2013, kedy sa mali začať obchodovať akcie spoločnosti Twitter Inc.

Bohužiaľ, na burze v New Yorku boli stále dostupné akcie firmy Tweeter Home Entertainment Group, ktorá skrachovala v roku 2007 a ktorej akcie mali hodnotu menšiu ako jeden cent! (Twitter a Tweeter sa v angličtine číta rovnako). Ľudia, ktorí chceli zarobiť, ale neoverili si základné údaje, začali nakupovať akcie skrachovanej firmy. Namiesto Twitter kupovali akcie Tweeter… ktorých hodnota vďaka veľkému záujmu vyskočila o viac ako 1 800%! Obchodovanie nakoniec zastavil úrad FINRA)Financial Industry Regulatory Authority v čase, keď už si ľudia začali uvedomovať svoj omyl a začali akcie predávať. Cena vtedy bola 5,1 centa, čiže okolo 648% reálnej hodnoty. Je pravdepodobné, že by skončila opäť skoro na nule a tí,

ktorí včas nakúpili lacno a rýchlo predali draho zarobili neskutočné peniaze. Bohužiaľ, mnohých drobných investorov, ktorí nedávali pozor, ich rozhodnutie asi poriadne zamrzelo, pretože o svoje peniaze prišli. Ten, kto však kúpil za 100 dolárov a predal za 1 800 dolárov, ten si mohol gratulovať. Tento príklad, ako aj mnohé iné podobné, ukazuje, že ak sa v investovaní nevyznáte, mali by ste to prenechať odborníkom.

Mohlo by vás zaujímať