Čo musíte vedieť pred výberom sporenia

10. marca 2021 Sporenie

Najdôležitejším aspektom pri výbere sporenia je výška úroku. Tá je pri výbere sporiaceho produktu najdôležitejšia a je dobré si pred jeho výberom urobiť prehľad jednotlivých produktov, ktoré ponúkajú banky. Po výške úroku je dôležitý aj čas a doba sporenia. Niektoré sporiace produkty umožňujú dlhodobé vklady, pričom ich výber je limitovaný stanoveným časom alebo jednoducho povedané dobou sporenia.

Najdôležitejšie je čítať

Pochopenie zmluvy je maximálne dôležité a je dobré si pri jej čítaní dať načas. Prečítajte si ju pozorne a čomu nerozumiete, iniciujte a pýtajte sa. Lepšie sa dvakrát opýtať, ako sa popáliť. Niektoré banky ponúkajú sporiace účty s mnohými háčikmi, ktoré bežní ľudia podcenia alebo ich hneď zo začiatku prehliadnu.

Základnú otázku, ktorú si pri založení sporiaceho účtu musíte dať je „Či je výber peňazí možný kedykoľvek a či je za výber účtovaný nejaký poplatok“. Je síce pekné sporiť si, ale je dobré vedieť, či si vaše úspory môžete len tak jednoducho a nelimitovane vybrať, kedykoľvek to budete potrebovať.

Nie je sporenie ako sporenie

Mnohé banky ponúkajú rôzne typy sporení, pričom sa niektoré typy sporenia iba ako sporenia javia. Typickými príkladmi sú podielové fondy, investície a investičné sporenia. Tieto typy sporenia nie sú chránené fondom ochrany vkladov a sú väčšinou rizikové. To znamená, že dnes môžu byť výhodné a naopak nie je vylúčené, že zajtra budú v strate.

Tieto typy sporenia majú však svoje nevýhody, ale aj výhody ktoré môžu byť niekedy prekvapivé. Sú preto vhodné pre ľudí, ktorí sa neboja riskovať a zo sporenia chcú vyťažiť najviac. Pri výbere sporenia je dôležité porozmýšľať nad tým, ako dlho vložené peniaze nebudete potrebovať a akú časť peňazí chcete do sporenia vkladať.

To, koľko do sporenia vložíte musí závisieť od výšky príjmu a od výdavkov, vrátane tých nepredvídateľných. Je preto dobré mať okrem sporenia k dispozícií aj finančnú rezervu. Práve to je tá najideálnejšia cesta. Dnes máme na trhu široké spektrum sporiacich produktov. Rozhliadnite sa po aktuálnej ponuke a predovšetkým si prečítajte podmienky, ktorými sa od seba môžu navzájom líšiť.

Mohlo by vás zaujímať