Je sporenie vašim novoročným predsavzatím?

27. januára 2021 Sporenie

Život je plný nepredvídateľných situácií, ktoré striehnu na každom kroku. Nehoda, strata zamestnania, chuť investovať alebo splniť si sny vyžadujú železnú rezervu. Uvažujete nad hypotékou na bývanie? V tom prípade budete tiež potrebovať nasporené peniaze, ktoré umožnia jej schválenie. Odkladanie financií a sporenie je potrebné vždy a za každých okolností. Pravdou však je, že len naozaj veľmi málo ľudí tuší, ako správne sporiť. Najčastejšou chybou je odkladanie všetkých financií na jedno miesto a nerozlišovanie účelu, na čo práve sporíme. Chcete sa o sporení dozvedieť viac a získať ucelený pohľad? V tom prípade je náš dnešný článok určený pre vás.

Minimálna hranica je 10%

Prvou otázkou, ktorá nás pri sporení napadne, je koľko si odkladať každý mesiac. Univerzálnou radou je odložiť si každý mesiac zo svojho príjmu 10%. Momentálne prieskumy ukazujú, že priemerný Slovák si zo svojho mesačného príjmu odloží len 8,6%, čo je v porovnaní s ostatnými členskými štátmi, ktoré v priemere odkladajú až 9,8%, jednoznačne menej. Mnohí majú často tendenciu poukazovať na výšku platov a celkové náklady na život. Pravdou však je, že kľúčovú úlohu v oblasti sporenia zohráva viac motivácia sporiť si a vytvárať rezervy než samotný finančný príjem.

Sporenie a železná rezerva nie sú jedno a to isté. Sporenie je postupný proces a tiež čiastka odložená na konkrétny účel, rezerva sú peniaze, ktoré máte odložené na najnutnejšiu potrebu. Jej výška by sa podľa odborníkov mala pohybovať na úrovni 4 až 6 vašich mesačných platov. Tieto peniaze vám môžu mimoriadne pomôcť napríklad pri neočakávaných zdravotných problémoch alebo pri strate zamestnania. Rezerva sú financie, ktoré by ste nemali vkladať do termínovaných vkladov, ale radšej na účet, ktorý umožňuje rýchle vybratie peňažných prostriedkov.

Pravidelnosť a disciplína

Pri prvých krokoch v oblasti sporenia myslite na to, že vaše rezervy i financie odkladané napríklad na nové bývanie vyžadujú predovšetkým pravidelnosť. Stáva sa vám, že peniaze sa po príchode výplaty veľmi rýchlo rozutekajú? Sporenie si rovnako ako iné činnosti vyžaduje plán. Zamerajte sa na to tento rok inak a hneď po príchode výplaty na váš účet:

  1. Zaplaťte nájom a všetky faktúry, ktoré potrebujete
  2. Vyčleňte si financie potrebné na jedlo a nevyhnutné nákupy
  3. Odložte sumu, ktorú si plánujete voľne užiť (návštevy kina, platba za využívané služby, nákup oblečenia,…)
  4. Zvyšné peniaze odložte na sporenia podľa typu a priority, ktorú pre vás majú

Pri prechádzaní jednotlivých položiek môžete prísť na to, že nezanedbateľná časť vašich financií mizne v pravidelnom predplatnom služieb, ktoré už istý čas nevyužívate. Pravidelné predplatné vám šetrí starosti (nemusíte myslieť na to, kedy je čo potrebné zaplatiť). Na druhej strane však znižuje vaše povedomie o vlastných zdrojoch, a to je v prípade sporenia problém. Každé sporenie si vyžaduje dobre naplánovanú stratégiu a finančný plán.

Sporenie pre náročných

Začali ste odkladať svoje financie? Nepatríte v oblasti sporenia medzi žiadnych nováčikov? V tom prípade sa pomaly začnete pomaly zaoberať produktami rozdielnych bánk, ktoré ponúkajú úrok. Úrok je čiastkou, ktorú od banky dostanete ako odmenu za to, že jej dovolíte disponovať so svojimi finančnými prostriedkami. Čítajte však pozorne. Úrok nie je len číselná cifra. Dôležité je i to, za aké časové obdobie vám banka daný úrok skutočne pripíše.

Voliť môžete medzi niekoľkými produktami:

  • Stavebné sporenie – účelové sporenie zamerané na financovanie potrieb súvisiacich s bývaním
  • Termínovaný vklad – financie sú viazané na určité časové obdobie (je potrebné si ho overiť pred podpisom zmluvy)
  • Sporiaci účet – často možnosť otvoriť ho popri bežnom účte a využívať úrok, ktorý sa na ňom nachádza. V mnohých prípadoch banka umožňuje výber bez poplatku len do určitého percenta financií na sporiacom účte
  • Vkladná knižka – ekvivalent k sporiacemu účtu, v banke je vždy potrebné preukázať sa ňou, ak chcete manipulovať so svojimi financiami

Ak je sporenie vaším novoročným predsavzatím, neváhajte a pusťte sa do toho. Odloženie hoci i malej sumy môže mať na váš život v budúcnosti obrovský vplyv.

Mohlo by vás zaujímať