Investovať na Slovensku sa oplatí

9. októbra 2017 Investovanie

„Doma je doma“. Aj keď nie sme hrdí na Slovensko, máme tu korene, je to naše rodisko, ovládame jazyk, máme tu rodinu, priateľov, známych, svoj dom/y, slobodu a relatívne bezpečie. Toto všetko dokopy je tak veľa, že každý kto žije dlhé roky v cudzine mi dá za pravdu, aké privilégia prináša život na „rodnej hrudi“ obklopení ľuďmi, ktorí rozumejú jeho reči, nemusí sa triasť o bezpečie a môže si spokojne harmonicky nažívať život so svojimi najbližšími bez finančných problémov.

A sme pri koreni veci. Tie našinec totiž často krát má, vzhľadom k systému v akom žije. Aj preto veľa najmä mladých ľudí volí ľahšiu cestu, „ufujazdiť“ zo Slovenska a to čo najskôr, najlepšie po skončení štúdia, zarobiť si na „strechu nad hlavou“ a vrátiť sa. Na šťastie sa z nich väčšina vráti, inak by naša krajina zostarla a prišla by o mladú, pracovitú a flexibilnú krv.

 

Život za hranicami

Ako nám život preteká medzi prstami, tak sa aj títo mladí ľudia s prvými vráskami vracajú na Slovensku. Po rokoch strávených v nie tak bezpečnom Londýne, Paríži, preplnenom Amsterdame, alebo v Amerike zisťujú, že rodinu si chcú založiť doma a takisto si chcú kúpiť nehnuteľnosť a nie iba večne nejakú „šerovať“ cez fenomén tzv. zdieľanej ekonomiky (táto bude ďalšou témou)  ako to robí väčšina ich rovesníkov na západe. Majú Slovenské korene a tie sú poriadne hlboké, preto sa chcú „zakoreniť“ a bývať vo svojom. Takto rozmýšľa väčšina, samozrejme sú aj výnimky,  na všetko cudzie si v pohode  zvykli a domov sa už nevrátia.

 

Kde na Slovensku investovať?

Aktuálne najväčší „boom“ s nehnuteľnosťami sa deje v Nitre. Ak sa finančne cítite , niečo ste zdedili alebo dobre zarábate, investujte tam. Mesto pod Zoborom sa oznámením najväčšej investície – stavby fabriky Jaguar Land Rover muselo prebudiť z dlhodobého, kľudného spánku. Tento stav nie každému vyhovuje, najmä starší Nitrania, ktorí sú už flexibilní majú problémy zvykať si na preplnené cesty, cudzincov v supermarketoch, na druhej strane,  ale môžu profitovať s prenájmov ich nehnuteľností.  O ten je teraz divoký záujem a po otvorení fabriky v roku 2018 sa ešte zvýši. Sľúbených 6000 pracovných miest vo fabrike a dodavateľských firmách naštartovalo mesto a spôsobilo tzv.  „Jaguar efekt“ . Ten zdvihol ceny nehnuteľností oproti minulým rokom , ktorý sa najviac odrazili na raste cien jednoizbových bytov, ktorých cena v rokoch 2011 – 2014 oscilovala na úrovni okolo 1200 Euro za štvorcový meter a po ohlásení investície vzrástla cena na 1400 Euro. Na najbližšie obdobie je plánovaná výstavba novostavieb, ktorých ceny sú ale niekde úplne inde, toto môže síce ustáliť záujem o staršie byty, ale určite nie znížiť.

 

Nehnuteľnosti a umenie

Rastúce krivky cien nehnuteľností v západných krajinách  predpovedajú, že ceny nehnuteľností  sa budú zvyšovať aj u nás. Prečo by to tak malo byť? Zázračným slovíčkom  je dopyt . Populácia sa mení, mladí sa osamostatňujú, odchádzajú do miest za prácou, kde dopyt po bývaní rastie. Samozrejme záleží na lokalite. Tá je alfou aj omegou od čoho záleží  rýchlosť akou sa bude  cena nehnuteľností zvyšovať.  Na čo nám je desať pozemkov, či domov  na Kysuciach  alebo v Rožňave (pokiaľ tam sami nebývame)  keď by sme na ich finančné  zhodnotenie čakali aj 30 rokov. Stačí nám 1-2 nehnuteľnosti v žiadanom regióne, pričom máme garantované, že ich zhodnotenia sa dožijeme počas nášho aktívneho života.

Vedeli ste, že iba obrazy najznámejších majstrov predáte aj po rokoch s neuveriteľným  ziskom ?  Ak máte diela od priemerných umelcov a chcete sa ich po rokoch „zbaviť“ tak buď za rovnakú cenu, alebo pôjdete pod cenu. Iná je situácia u súčasných maliarskych hviezd, príkladom čoho je Američan Jeff Koons. Tvorí diela za ktoré sa dnes platia šesťciferné sumy. Nechcem ani pomyslieť na aké ceny sa  vyšplhajú po jeho smrti. Samozrejme,  že umenie ide  ruka v ruke so šikovným marketingom.  A povedzme si úprimne, štipku šťastia treba mať aj v tejto branži. 

Nie je to rovnaké  ako v nehnuteľnostiach, ale určitú paralelu možno vidieť. Kvalita a meno rokmi stúpajú na hodnote.

 

Autorka: Eva Rohrman Madová

Mohlo by vás zaujímať